Alexandru Moldoveanu

Învăţător, Ofiţer Decorat, Luptător Anti Communist, Erou.

13 mai 1904 – 18 iulie 1959

Primul născut din cei 7 copii ai lui Ion şi Maria Moldoveanu, Alexandru a absolvit Scoala Normală de Invăţători din Câmpulung Muscel şi şi-a dedicate energia şi priceperea educării copiilor din satul Sboghiţeşti, comuna Nucşoara.

Pentru a asigura condiţii optime de şcolarizare, învăţătorul Moldoveanu a donat parte din propriul său pământ pentru construirea unei noi şcoli şi a făcut o campanie activă pentru a asigura îmbunătăţirea calităţii apei potabile din Sboghiţeşti prin săparea unor noi puţuri, întrucât Râul Doamnei, care alimenta comuna nu conţinea iod şi cazurile de hipotiroidism erau frecvente.

Cu aceaşi dedicaţie, menită să îmbunătăţească calitatea vieţii consătenilor săi, învăţătorul Alexandru Moldoveanu s-a ocupat de selecţionarea, înmulţirea şi optimizarea soiurilor de pomi fructiferi prin altoire. Vocaţia sa primară de învăţător l-a determinat să se ocupe de alfabetizarea adulţilor din comună.

Absolvent al Scolii de Ofiţeri de Rezervă cu gradul de sublocotenent, în timpul manevrelor din 1934 a fost înaintat la gradul de locotenent, iar în 1942 a fost trimis pe frontal de est cu batalionul 22 Vânători de Munte. Comandant de companie şi batalion, Alexandru Moldoveanu s-a remarcat prin numeroase acte de eroism şi a fost înaintat la gradul de căpitan. Remarcabilele merite militare i-au fost încoronate de numeroase distincţii (Coroana Romaniei cls V in grad de cavaler cu spadă şi panglică de Virtutea Militară, Steaua Romaniei cls. V în grad de cavaler cu spadă şi panglică, Coroana Romaniei cls. IV cu grad de ofiţer, Crucea de Fier, Ordinul Mihai Viteazul cls. III) şi, în final, a fost propus excepţional la ordinal de maior de rezervă, după care, în 1945 a fost lăsat la vatră la limita de vârstă.

Instaurarea prin forţă a regimului communist a fost urmată de numeroase abuzuri şi ilegalităţi care au dus la organizarea unor grupuri de rezistenţă in diverse părţi ale ţării.

Impreună cu alţi fruntasi ai satului, intelectuali si tarani, femei si barbati, Alexandru Moldoveanu a făcut parte din mişcarea anticomunistă cunoscută sub numele de “Gruparea din Nucşoara” sau “Haiducii Muscelului” (vezi și: tomaarnautoiu.ro) care a fost formată în anul 1949 şi care, timp de 10 ani a acţionat împotriva brutalităţii regimului şi a ocupaţiei sovietice, expunându-se pe ei însăşi şi familiile lor la persecuţii susţinute si represalii brutale.

In iunie 1958 a fost arestat cu confiscarea totala a averii.

In mai 1959 prin sentinta 107 a Tribunalului militar a regiunii a 2a militara a fost condamnat la moarte si executat la inchisoarea Jilava in noaptea de 18-19 iulie 1959 impreuna cu alti 15 membrii ai mişcarii anticomuniste cunoscuta sub numele de Partizanii Libertăţii.

Fotografii

Documente

Ordinul Mihai Viteazu
Dosar Militar
Sentinta
Calificativ Comunist
Erou Sau Bandit? Muzeul National nr. IX 1997